Пластмасови езера за недостига на вода в селата от Непал

KUBHINDE, Непал – На един страстен и облачно следобед в село Kubhinde, Beda Мая Непал изчиства от клонки и клони, лежащи в нея езерце. След това тя вади кофа с вода и я излива върху нея зеленчукова градина.

Въпреки че няма недостиг на водоеми по време на дъждовния сезон, нейната не е обикновен резервоар за вода: тя е направена от пластмаса.

В този район на централната Непал, където продължително засушаване заплашват производството на растителни култури, земеделските производители са изграждане на пластмасови басейни за събиране на дъждовна вода и отпадъчни води по време на мусоните.

пластмасови съхранява водата по-ефективно от традиционните глинени езера, които абсорбират най вода в земята. След това водата се използва за напояване на градини и други съоръжения в сухи периоди.

„Басейните ни позволяват да събира и използва вода, която би могло да отиде за губене“, каза Непал.

Световната съседи, неправителствена организация, е скочил върху пластмасова езерце банда и помогнаха селяни строят 55 езера, тъй като 2014 който, обикновено пестят 2,000 литра вода наведнъж.

Организацията учи общности за изграждане и поддържане на басейните – например чрез показване на тях да не се смесват сапунена вода с нормална отпадъчни води – и ги осигурява с пластмасов материал, за да го направят.

Най-добър достъп до напояване позволява селяни да се удвои продължителността на тяхното събиране на реколтата сезон – до седем и осем месеца (май-декември) на година. Разширеният реколтата ги извлича допълнителен доход от около 8000 рупии ($ 75) средно всяка година.

Извън сезона ЗЕЛЕНЧУЦИ

Една година след смъртоносно земетресение повален градове и села в региона, при което загинаха над 8000 души и ранявайки още много други, семейства се борят да свържат двата края, след като загуби своята къщи, земя и добитък.

За да се повиши доходите на местните фермери „, World съседи също подпомогна създаването на спестовни групи в Kubhinde и близките села.

Членове депозират 100 рупии (малко под един долар) всяка по банковата сметка на групата всеки месец и може да теглят заеми, когато е необходимо. Веднъж на месец, те се срещат, за да споделят своите трудности и опит, и да се обсъдят възможните решения.

Srijana Тапа, регионален директор на организацията за Южна Азия, каза групите имат за цел да даде възможност на общностите да се постигне променят себе си. „Подобряване на земеделски техники и достъп до финансиране са само няколко начина те могат да участват в собственото си развитие.“

Например, членовете на групата са били култивиране „извън сезона“ зеленчуци – зеленчуци, които се отглеждат извън тяхното нормално прибиране на реколтата сезон.

Бина Деви Gautam, член на групата, облечена в цветна розова рокля, каза, че не се използва, за да купуват семена или отглеждат зеленчуци извън нормалното им сезон. „Научихме се да запазят семената и ги използва по време на неактивния сезон – Аз съм сега, засадени с домати и люта чушка“, обясни тя и посочи към нея зеленчукова градина.

Публикувано на Здраве свят, здравни и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s